joi, 25 noiembrie 2010

Ora de geografie

Buna ziua si bine va-m gasit. Astazi, la ora de geografie v-om discuta despre agricultura. La finalul orei v-eti avea lucrare de control, deci atentie maxima, ochii l-a tabla si mainile l-a spate.
Astazi avem spre studiu un oras mic dar plin de oameni ambitiosi. Prin munca, multa munca, multa, multa munca sau multa pur si simplu, acesti cetateni ce locuiesc orasul in care traiesc au reusit sa ajunga l-a un nivel usor de invidiat. Nu greu. Usor de invidiat. Inca nu ma-m decis cine e personajul principal al povestii noastre, omul sau locul... Omul sfinteste locul, dar daca n-ar fi locul omul n-ar mai avea ce sfinti. Adica e ca oul cu gaina. Vom vorbi totusi despre oameni, despre acesti mandri fii ai tatilor lor, oameni simpli, muncitori, cateodata exagerat de muncitori. Sunt romani vrednici si darzi, bine construiti fizic, barbati falnici si femei frumoase, primitori, cinstiti si cu pofta de mancare. Incearca si ei sa se dezvolte financiar, sa ridice constructii faimoase si sa dea stralucire orasului in care traiesc, impreuna cu ei insisi, de atata amar de vreme. Dar ce faci daca locuiesti in partea de sud-est a judetului, pe drumul national 54 A, de exemplu? Pai te apuci, da exact, de agricultura. Si in principal te preocupi de bostane si palagenii, aspect care te va transforma intr-un adevarat competitor in goana acerba dupa bani. Foaie verde de-avrameasa / ah ce dor imi e de-acasa... Tinand cont de faptul ca enoriasii astia sunt exagerat de harnici, sezonul agricol incepe in decembrie. Insamantare, repicare, recoltare... Evident, la prima recoltare pretul este pe masura efortului (exagerat de harnici=exagerat de scump) apoi scade treptat datorita unora care, presati de cheltuieli, se descurajeaza si scad pretul. N-ai ce face, domnule, n-ai cu cine...
Falnicii cetateni ce populeaza acest loc deosebit ofera spre vanzare cetatenilor care populeaza alte locuri deosebite dar nu chiar asa deosebit ca al lor urmatoarele produse: LEDY F1, CRISBY F1, RED COMET, RED STAR, FARAO F1, EUREKA F1, niste RIO GRANDE si niste BALCAN. Pune-ti jos telefoanele si nu suna-ti la 112. Nu-s etnobotanice, nici substante radioactive. Sunt doar pepeni si rosii. Da, stiu ca deja vreti sa va mutati acolo asa ca n-o mai lungim: latitudine 43.8, longitudine 24.0833. Pentru alte detalii si iluminari accesati www.dabuleni.go.ro.
(Daca va ganditi sa plecati acum ma vad dator sa va dau o veste proasta: in proportie de 90% Hara si HI-Q vor canta de revelion in Botosani. Imi pare rau!)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu