miercuri, 10 noiembrie 2010

Citizen Kane

"Nu mai credeti tot ce auziti la radio!" Astazi vom vorbi despre dialectica ru(s)inarii interioare, ca la scoala... Se pleaca de la un cuvant misterios apoi se construieste, se reconstruieste, se mixeaza si se transfigureaza. Se cauta raspunsuri. Se incerca explicatii din perspective multiple: dragoste, bani, putere, casatorie, divort, celebritate, mass-media... Rezultatul e surprinzator si se transforma in capodopera.

El e cetateanul Kane. Charles Kane. Milionar din Marea Britanie, cam nemultumit asa, de felul lui. Apoi e Samantha Kane. Inca nemultumit... Suflet sensibil, Charles nu face fata divortului si intr-un moment de mare inspiratie si gratie intelectuala hotaraste sa se faca femeie. Nu, nu s-a mutat in Romania sub pseudonimul Bianca Dragusanu. Charles a ramas la el acasa si s-a intitulat simplu Samantha - femeie fatala. Cum barbatii e niste porci iar ea e o sensibila, Samantha isi baga picioarele-n tot (oricum altceva nu mai avea ce sa-si bage) si se hotaraste sa se faca barbat. Nu, nu s-a mutat in Roamania sa faca chiloti si sa raspunda la numele conspirativ Bote... Deci citizen Kane al nostru isi gaseste in cele din urma identitatea sexuala. Isi mai gaseste si o Victorie, o milf-a de 28 de ani cu care vrea sa se casatoreasca... Viitoare sotie de fost sot transformat in femeie, actualmente barbat (nu, nu e Oana Roman, incetati!). Daca stau sa ma meditez putin, nu prea ar fi avut citizen Kane ce sa caute pe la noi. Avem si noi defectii nostri, care-s mai defecti decat ai lor. Si nici nu se trateaza. De exemplu, Simionescu, acest spadasin al sufletelor melancolice, e snopit in bataie la o nunta. Bravo! Bote croieste o linie speciala de chiloti (nu, nu de aia de Mig 21) intitulata Christian Ciocan by Catalin Botezatu. Sau, mai simplu, Ciocan By Bote. Torje (nu, nu se citeste Torhe) si-a tras Mercedes spoit cu aur, sa orbeasca dusmanii de ciuda. Urziceanu (nu Aura, ci Sorin) se preda politiei, probabil cuprins de remuscari. Cetateanul Kane se intristeaza si el cand afla ca acelasi Bote nu poate juca pe linia de fund: orice fisura i-ar fi fatala! Charles Kane e trist... No trespassing!

Motivul inaccesibilitatii la straturile sufletesti profunde si obscure se conjuga cu motivul pierderii puritatii intruchipata de universul copilariei (Guido Aristarco, in 1992, despre Citizen Kane)

"Viata e complexa si are multe aspecte (...) Pe lumea asta exista 3 meserii de baza: bogatia, saracia si sexul... Cu fiecare castigi o paine... Dar cu dragostea si scrisul mori de foame, ma idiotule!Mori pe gratis..."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu