joi, 9 decembrie 2010

De ce e Mos Craciun si cine? - partea II

Deci am aflat cam cum arata mos Craciun, ce mananca, ce bea, pe unde salasluieste si cu ce se deplaseaza. Astazi vom incerca sa vedem de ce si cine... Sau de cine si ce sau, pur si simplu, de. Precizari conceptuale.
Mosul este Santa Oji‑San pentru japonezi, Svaty Mikalas pentru polonezi, Sinterklaas pentru olandezi, Sheng Dan Lao Ren pentru chinezi, Joulupukki pentru finlandezi. Si, evident, Mos Gerila pentru nostalgici. E vecin de strada cu Jimmy Hoffa, Elvis, Elodia si, mai nou, cu Madalina Manole. Legenda celui cu barba, burta si aroma de horinca spune ca, fara acordul parintilor, Craciuneasa (a se identifica aici sotia sotului sau) o ia in gazduire pe Fecioara Maria, oferindu-i adapost in grajd. CNA-ul se autosesizeaza si ii aplica familiei Craciun o amenda in valuta, plus spaga de rigoare, in lei. Afland acest lucru, Craciun se infurie si ii taie mainile (Craciunesei nu CNA-ului), insa Maica Domnului i le lipeste la loc (Craciunesei nu CNA-ului). Stiind ca cand Picatura cand lipeste iti ramane si pe deste! - minunea il converteste pe Craciun la crestinism. Noul crestin aprinde un rug din trunchiuri de brad in batatura si se pune pe joc. Dupa joc, Craciun imparte daruri: lapte, cas, urda, smantana. Si fotografii cu Fuego, cu autograf. Cantecele de bucurie adresate de slugile lui Craciun s-au transformat in colinde. Si asa a fost inventat Stefan Hrusca, din ler, la ceas de seara. De-a lungul timpului, batranul cu barba a fost dotat cu spiridusi si reni. Spiridusii sunt in numar de sase si, surprinzator, fiecare are misiunea sa. Renii sunt mai multi si nu stim care e misiunea lor. Shinny Upatree este cel mai vechi prieten al lui Mos Craciun si cofondator al satului secret din Laponia, de a carui paza se ocupa Pepper Minstix. Alabaster Snowball este administratorul Listei celor Cuminti si Neastamparati, iar Sugarplum Mary este ajutorul sotiei lui Mos Craciun. Se spune ca Mos Craciun isi petrece anul in Laponia (pentru Japonia ii trebuia viza) impreuna cu ucenicii sai, iar cand se apropie Craciunul isi ia cadourile pentru cei care au fost cuminti de-a lungul anusului si porneste cu sania sa magica prin toata lumea. Wunorse Openslae a facut sania lui Mos Craciun si o intretine pentru performante uimitoare. Sania Mosului este trasa de 9 reni care, da, pot zbura: Rudolf, Vixen, Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder si Prancer. Se spune ca renii ating viteze mai mari decat luminile pomului de Craciun. Deci daca mai anunta specialistii NASA ceva miscari dubioase in perioada asta stati linistiti, sunt renii mosului care se deplaseaza cu viteza luminii becurilor din brad!
In 1860, cotidianul american Harper’s Illustrated Weekly (un fel de Libertatea, Click, Can-Can) a publicat un desen al lui Santa Claus, imbracat intr‑un costum rosu, ornat cu nasturi negri si cu o curea din piele. Tot ei au publicat o fotografie cu Superman in timp ce-si tragea chilotii (marca Catalin Botezatu) peste pantaloni, si un filmulet (in editia on-line) cu iepurasul de Paste mergand vectorial pe cel putin 7 carari, dupa o secarica acidulata la bodega din colt. Ceva mai tarziu, in Italia, intr‑o emisiune televizata se demonstreaza stiintific inexistenta lui Babbo Natale, spre dezamagirea copiilor si indignarea parintilor. Si invers. Marele secret al adresei lui Mos Craciun a fost divulgat în 1927, la un post de radio finlandez, de catre Uncle Markus. El a declarat ca Mos Craciun locuieste in Muntii Korvatunturi, in tinutul Savukoski, la granita Finlandei cu Rusia. Politia se bucura si-i trimite sacul cu amenzi.
Revenim cu amanunte.

Daca ati fost cuminti, uitati ce va poate aduce mosul:
http://catavencu.ro/caricatura/mardale-mos-craciun-si-vibratorul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu