luni, 29 august 2011

Fizică la kg

Dacă săptămâna trecută ne-am ocupat de biofizica gastronomică eco, cu mâncăruri naturale, fără E-uri, fără conservanţi, săptămâna asta ne vom ocupa de astrofizică şi geofizică, gravitaţie, chestii arhimedice... Adică vom povesti despre ce ne place nouă mai mult şi mai mult pe lumea asta şi anume, despre grase! Ura!
Ca să nu fie loc de interpretări răutăcioase, subliniem că iniţiativa noastră porneşte de la următoarea axiomă rubensiană: "nu există femei grase, ci doar vopsea puţină"! Demersul nostru mioritic încearcă să răspundă la întrebarea care ne-a fost transmisă din generaţie în generaţie: de ce iubim grasele?La sfârşitul săptămânii vom vedea unde ajungem...
Purcedem deci. Atestare documentară...

După cum arată figura alăturată, prima utilizare practică a grasei a avut loc în antichitate, doamna în cauză fiind elementul pe care s-a bazat Arhimede când a descoperit legea care-i poartă numele. Numele lui.
Potrivit acestuia, dacă scufundăm o grasă într-un fluid, aceasta va fi împinsă de fluid, de jos în sus, cu o forţă egală cu greutatea volumului de fluid dislocat de doamnă.
Tre să ţinem cont că grasa poate fi scufundată în lichide, gaze sau plasmă. Tre să ţinem cont şi de faptul că o putem scufunda pe burtă sau pe spate - aspect important pentru identificarea orificiilor asupra cărora forţa lui Arhimede îşi poate face simţită prezenţa. Forţa asta care, sincer, îmi pare din ce în ce mai şmecheră, permite plutirea vapoarelor şi a baloanelor. Şi a balenelor, mai ales vara, mai ales pe plajă. Adică, dacă vedeţi o doamnă (care în lupta cu kilele a pierdut la scor) întinsă pe nisipul fierbine, nu vă faceţi griji. Nu a eşuat. Pluteşte! Pe langă faptul că permite plutirea, forţa asta mai are o chestie atractivă pentru grase: dacă nu e suficientă pentru a provoca plutire, ea provoacă micşorarea greutăţii aparente a corpului... Adică e un fel de Axion, inamicul grăsimilor!
Grupul doamnelor cu haine mulate salută existenţa şi activitatea domnului Arhimede! Ura!

(va urma, că săptămâna-i lungă...)

6 comentarii:

  1. astea sunt pareri din ciclul hai sa aberam poate ne vede vreo femeie frumoasa si slaba si ne crede mai interesant?Sau sotia ta e vre-un fotomodel tras prin inel?Sau e un post cu aluzie chiar la ea :))

    RăspundețiȘtergere
  2. sau e o primă postare dintr-o serie dedicată graselor... :D

    RăspundețiȘtergere
  3. ai tot dreptul si chiar esti calificat sa faci asta din moment ce chiar prietenii tai de pe facebook ti-au sugerat ca faci parte din categoria lor :)Asa ca abia astept sa citesc urmatoarele postari si sa vad ce simti tu despre tine ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. corect, corect!!!
    Acum şi eu sunt curios să văd cum mă pot caracteriza obiectiv! :))

    RăspundețiȘtergere
  5. vezi, ai avut noroc cu mine ,dintr-un articol banal cu un mix de idei si cunostiinte din domenii diferite despre cum sa facem misto de grase ti-ai transformat articolele in introspectii interioare :))Depinde numai de tine daca esti obiectiv sau subiectiv.
    Succes :))si fi sigur ca eu o sa citesc :))

    RăspundețiȘtergere
  6. :))
    mulţumesc, mulţumesc! se apreciază!

    RăspundețiȘtergere