marți, 18 septembrie 2012

Cum sa nu ajungi pe Vf. Moldoveanu... cu Stefanuta!

Episodul 1, unicul, cel mai singur si sper ca si ultimul...
Nu stiu cu ce sa incep, cu vacanta sau cu Stefanuta?! Vacanta stiti ce e, n-are rost sa mai repet nici macar pentru corporatistii din Pipera, ca macar o data-n viata au avut si ei una. O vacanta, ca despre ea vorbim, nu despre ce creste pe marginea drumului, poarta culori tipatoare si pute ca tot raionul de parfumuri din Carrefour... Ca de aia n-au avut!

Pe Stefanuta il stiti. Stiti cel putin un Stefanuta... In grupul vostru de prieteni exista un Stefanut care stie tot. Si-i si amabil si vrea sa ajute si furnizezeaza informatii despre tot, ca doar stie tot si n-are rost sa tina numa pentru el. Tot. Stefanut ajuta, ca asta e menirea lui pe lume: sa fie om bun. Bun la toate. Stefanuta e prietenul turistilor. De exemplu, in Sibiu, Stefanuta stie cati centimetri are Turnul Sfatului, de ce nu sunt pesti in Cibin (Piata Cibin), cum il cheama pe al 5-lea nepot de sora al regelui din familia regala Cioaba, programul de la Carrefour, tot, ochelarista de la magazinul de ochelari etc. Stie unde-i gara, autogara, piata, metro-ul, trotuarul, strada, stie tot ce stie un ghid turistic de 7000 de pagini ba chiar ceva in plus. Daca ai nevoie de ceva, il intrebi pe Stefanut. Daca n-ai Stefanut, nu te precipita, ai cel putin un prieten care are unul. Tre sa intrebi numa... Pe Stefanut din Sibiu il cheama Alin, daca-ntelegeti ce vreau sa spun!
Stefanuta al nostru e din Victoria, deci nu-l cheama Alin. Stie unde-i strandul, autogara, biserica, centrul din orasul Victoria, stie unde-i Lidl-ul ba chiar si MiniMax-ul. Ciuda!!! Ideea e ca Stefanut al nostru il bate la curu gol pe omologul lui din Sibiu.
Bun. Stiti ce face omul plictisit de dintii sai? Isi da cu dalta in gura. Repetat.
Daca ai un Stefanut si nu te duci la munte cu el il ai degeaba. Motiv pentru care am purces cu al nostru spre... Moldoveanu. Expeditita a inceput pentru mine de vineri cu istoria poporului roman, ca tre sa ai ceva in tartacuta cand mergi pe cel mai inalt varf al muntilor nostri, ca doar esti pe acoperisul tarii, esti ca la olimpiada, plm. Udata cu bere, experienta a fost suportabila. Sambata, zi pe care as putea sa o numesc za dei, am aflat cum a aparut masivul Fagaras si gara din Ucea. Cand s-a intemeiat orasul Victoria, in vremuri cand inca nici nu se descoperise timpul deci si ideea de imemorial nu-si avea rostul, in jurul asezamantului era un imens ceva, o intindere dreapta nesfarsita - ca nici formele de relief nu fusesera inventate. Victorienii, locuitorii, intemeietorii si continuatorii Victoriei, fini cunoscatori ai muntelui (a se observa ca nu am zis "iubitori") intr-o buna zi au zis. Si atunci a aparut masivul Fagaras care ca sa nu bata la ochi asupra originii lor extraterestre a luat numele unui oras care avea sa-i ia numele secole mai tarziu: Fagaras. Gara din Ucea e de fapt gara orasului Victoria, dar e pozitionata strategic la 8 km de oras pentru a nu se prinde pulimea din Dragus de planurile lor expansioniste. In fine, Victoria e Orlatul judetului Brasov, ca sa aveti o imagine clara si completa a fenomenului.
Si ca sa nu va plictisesc mai tare decat am facut-o pana acum: stiti cum sa nu ajungeti pe Moldoveanu? Cu Stefanut! E cel mai simplu. Adica n-are rost sa va chinuiti sa mergeti pe unde merge tot berbecul, ca aveti sanse sa ajungeti... Stefanut stie un drum care nu duce nicaieri. Si dupa ce ajungi nicaieri n-ai altceva de facut decat sa mergi la cabana la Sambata. A doua zi la manastire, la izvorul lui Arsenie si apoi in Victoria. In orasul Victoria. Prin Dragus. Pac Pac.
Vizit Romania!

Un comentariu: