sâmbătă, 14 mai 2011

Orala de istorie (I)

Pe vremea cand incepea iarba sa incolteste, acum multe rasarituri in urma, locuitorii acestor meleaguri binecuvantate aveau stramosi. Logic. Stramosii locuitorilor actuali ai acestor meleaguri binecuvantate se numeau daci, dupa cum amintesc manualele de istorie in limba romana. Daca urmam logic cursul logic al istoriei, dar in sens invers, ne dam seama ca dacii populau niste meleaguri binecuvantate. Care este si acum. Meleagurile binecuvantate locuite de stramosii actualilor locuitori erau binecuvantate cu multe daruri: branza, manz, viezure, barza, varza, iaurt de fructe, broccoli si vegeta - in cantitati si de calitati diferite, aproape tot timpul indoielnice.
Ei bine, dupa ce au convins iarba sa creasca (lucru foarte bun de altfel, pentru ca Miaita Eminescu avea sa-si dezvolte mai tarziu o adevarata pasiune din a asculta cum creste iarba) si dupa ce au domesticit berbecul (spre satisfactia maxima a lu' nea Alecu), capra si castorul (care pe vremea ocupatiei romane era numit, mai scurt, castru roman), stramosii bunicilor si strabunicilor nostri au inventat barca. Intentia lor era colonizarea Indiei si aducerea de sclavi; acest ultim aspect se realizeaza de-a lungul istoriei in ceea ce priveste sclavii, acele personaje maronii cu haine ca curcubeul. De aici tragem concluzia ca istoria noastra si a stramosilor nostri e curva. Istoria recenta ne arata ca sclavii se muta in Franta de unde tragem concluzia ca si stramosii francezilor isi doreau colonizarea Indiei si aducerea sclavilor pe teritoriul locuit de stramosii lor, de ei si de cei pentru care vor fi, peste o vreme, stramosi. Deci si istoria lor e curva.
Planul de colonizare a dat gres pentru ca dupa constructia primei si unicei barci, stramosii nostri s-au pus sa sarbatoreasca marea realizare si nu s-au mai trezit din sarbatoreala. Urmasa barcii de atunci poarta numele de fregata si imbraca aceleasi caracteristici de unicitate ca stramoasa sa. Fregata urmasa a stramoasei sale barca a fost implicata recent intr-un eveniment nu tocmai placut, dovada ca istoria inca se scrie si nu se scrie tot timpul cu litere de tipar. Aflata intr-o misiune de pescuit pe timp de pace in Marea Mediterana, fregata romaneasca a fost incercuita de un refugiat libian si obligata sa presteze servicii gratuite, impotriva dorintei sale. Evenimentul s-a finalizat insa pe cale amiabila, si in acest caz intervenind inteligenta ancestrala a poporului ce locuieste aceste meleaguri binecuvantate, transmisa din cioban in cioban: decat o oaie moarta, mai bine una fututa!
(va urma)

4 comentarii:

  1. Pacat de problemele astea de exprimare, dar stim ca este greu sa vorbeste si sa scrie romaneste!

    RăspundețiȘtergere
  2. se numeste limbaj academic si se foloseste, cica, in special in randul politicienilor :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Atipic articol...te-ai documentat bine vaz ca:}

    RăspundețiȘtergere
  4. evident ca m-am documentat si evident ca bine. de fapt, ca sa stric surpriza, va zic ca lucrez la un manual de istorie reala, adevarata, senzationala, in direct si in reluare. si-i aproape gata :D

    RăspundețiȘtergere