duminică, 27 mai 2012

FITS ep.1

A fost odata ca niciodata...
Pe vremea cand noaptea se impreuna cu ziua (adica dimineata), cand caii scuipau flacari pe nari si printesele erau virgine (adica niciodata), eu ma pregateam, ca Onuca R. pe tot parcursul zilei in toata viata ei, de micul dejun cu de toate. Si in timp ce parcurgeam mental tot raionul de fast-food din oferta de la Carfur si ascultam ultima doina de pe ultimul album (speram ca chiar ultimul) a lu' pila lu' tata-sau lu' Tudor Cirila, adica chiar Tudor Cirila, mi-am dat seama ca a inceput mult prea mai celebrul si mai renumitul cel mai cel festival din Marginimea Sibiului, Festivalul de teatru. De la Sibiu, logic! Si mi-a trecut pofta de mancare.

Na, dupa ce-am fost impreuna cu inca vreo cateva mii de salasluitori ai acestei minunate urbi medievale, perla istoriei de alta data si de acum de pe aceste meleaguri si din imprejurimi, la prea minunatul, mult prea minunatul concert sustinut de cea mai vocala voce a pietei vocale momentale de pe piata din tara din care face parte acest minunat oras in care ma aflu acum, si ma refer la Loredana (cea care a pus zile in zi-le Loredana!) si evident la Sibiu, orasul care este, m-am gandit io asa cu o lacrimuta in coltul ochiului ca alta minune mai mare nu mai este posibila niciodata, nicaieri in lume, nicicum. Si bineinteles ca m-am inselat, ca carlanu de la oi n-are cum sa isi imagineze in micimea lui marimea actului cultural. Care este. La Sibiu. Cunoasteti orasul... Ei bine, o data cu venirea musonului de mai in aceasta minunata urbe fixata fix pe malul stang al Cibinului, dar si pe cel drept, in egala masura, echidistant si fara echivoc, ei bine, asa cum spuneam, deschiderea sezonului ploios a deschis si calea spre devenire a ceeea ce locuitorii de pe aceste meleaguri numesc Festival de teatru. Fara ghilimele. La deschiderea festivalului i s-a deschis calea spre devenire lu' un alt fiu de-a lu' taxu, juniorul Banica, baiatul ala care o iubeste cu pumnul pe nevasta-sa, printesa de care povesteam la inceput si pe care pluta a abandonat-o din Moldova fix pe malul Dambovitei, tot un fel de Cibin, da' fara importanta istorica, fara a ni se preciza exact malul pe care a naufragiat cunoscuta ambarcatiune de transport fluvial de care aminteam mai devreme, pentru ca oricum nu conteaza. Acest pElvis da capitala reuseste sa stranga in cea mai frumoasa zi din tara care a fost vineri la Sibiu ca in rest a ploua ca la potopu' lu' Noe, vreo cateva mii de iubitori de muzica usoara, slagare si instalatori curiosi ce a facut Veta cu chiuveta pe care i-a sutit-o lui Stefan. Din pacate, cu doar 2000 de vizualizari in direct, Stefan pierde competitia pentru cine deschide concertul U2 de pe Arena National. Pacat. Fuego rade pe sub mustata ca crede ca mai are o sansa. A doua zi fuge la maicuta lui sa plange cu tot cu cei toti doi fani pe care-i are cand aude ca Voltaj, acest AC/DC romanesc cu kitarile conectate direct la liniile electrificate de la CFR, strange in Piata Mare din orasul a carui nume nici nu mai trebuie rostit pentru ca e deja prea cunoscut, nu mai putin de 10.000 de fani. 15.000, vreo 20.000, aproape 25.000. Depinde unde citesti. Deci baietii astia e in carti pentru deschiderea urmatorului concert Riff. Urmeaza saptamana viitoare finala, la Vocea Romaniei si Romanii au talent, concomitent si in acelasi timp la doua zile distanta, cu niste neni obisnuiti cu talentele, Horia Brenciu si Andrei Tiberiu Maria. Horia, rupe-i fasu lu' Maria!!!
Pana atunci ploaia continua sa cada, exact ca-n viata mizerabila si plina de chin a lui Tudor Chirila, sau in poeziile pline de haz ale lui Bacovia. George Bacovia.
Festivalul continua, revenim cu amanunte...

2 comentarii:

  1. La o bere stand eu linistit au aparut 4 chestii pe picioroange.. probabil anotimpurile.. asta am inteles.. mai departe nu am mai deslusit nimic.. era mult fum.. sau poate nu ma prea duce mintea..

    RăspundețiȘtergere
  2. e greu cu actul cultural, n-ai ce face!!!

    RăspundețiȘtergere